Saturday, September 16, 2017

Top 3 -sijoituskuplat juuri nyt

Mediasta saa lukea vähän väliä juttuja nurkan takana odottavasta pörssiromahduksesta, tai vähintään korjausliikkeestä. Myös sosiaalisessa mediassa moni odottaa väistämätöntä pudotusta. Osakkeet ovat kieltämättä korkealle arvostettuja pitkäaikaisiin keskiarvoihin nähden, mutta eivät mielestäni vielä niin paljon, että tilannetta voisi kutsua kuplaksi. Näkemykseni mukaan osakkeissa on ylihintaa nyt noin 10-30 %, yhtiöstä riippuen. Tämäkin tavataan selittää matalalla korkotasolla, joka antaa oikeutuksen osakkeiden korkeammalle hinnoittelulle.

Mitään suuria vaaratekijöitä romahdukselle ei ole näkyvissä. Talous ja siinä sivussa yritysten tulokset kasvavat vakaasti. Keskuspankit eivät kiristä rahapolitiikkaansa nopeasti. Tarvittaisiin joku täysin yllättävä negatiivinen käänne, jotta osakemarkkina romahtaisi. Sen jälkeen ongelmana olisi, mihin muualle sijoittaa kaikki myynneistä saadut rahat, kun vain osakkeista saa tuottoa.

Tämän hetken todelliset sijoituskuplat ovat muualla kuin pörssissä. Listaan tähän suuruusjärjestyksessä mielestäni pahimmat riskikohteet piensijoittajan näkökulmasta:

  1. Bitcoin (ja muut kryptovaluutat)

    Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva virtuaalivaluutta, joka on mielestäni tämän hetken suurimmaksi paisunut kupla. Bitcoinin viime vuosien arvonnousu on ollut puhtaasti spekulatiivista, koska valuutta ei itsessään tuota lisäarvoa kenelläkään. Talouden oppikirjojen mukaan rahan perustehtävä on toimia välineenä, jolla määritellään, vaihdetaan ja varastoidaan arvoa. Bitcoin ei täytä kunnolla yhtään noista tehtävistä. Bitcoinin arvo heiluu liian rajusti, jotta se voisi toimia arvon varastoijana, transaktiomäärä per sekunti on liian pieni, jotta se toimisi laajamittaisesti vaihdon välineenä, eikä kukaan ota laillista vastuuta valuutan säilytyksestä tai olemassaolosta. En näe, että Bitcoin voisi koskaan yleistyä suurten massojen valuutaksi.

    Sinänsä lohkoketjuteknologialle on paljon hyödyllisiä käyttökohteita, mutta luulen että esimerkiksi pankit luovat tarkoituksiinsa soveltuvat lohkoketjut itse. Bitcoin lienee aidosti käyttökelpoinen vain verkossa tapahtuvaan anonyymiin kaupankäyntiin, jossa rahaliikenne halutaan jostain syystä piilottaa viranomaisilta.

  2. Listaamattomat yritykset ja joukkorahoitus

    Osakepohjaisen joukkorahoituksen suosio on räjähtänyt viime vuosien sijoitushuumassa. Privanetissä, Invesdorissa ja muilla alustoilla rahaa haetaan mitä ihmeellisimpiin bisnesideoihin. Suurin osa yrityksistä on tappiollisia ja sellaisiksi jäävät. Joukossa saattaa olla helmiä, mutta niiden löytäminen on vaikeaa, ja arvostukset ovat kautta linjan kovia. Pörssiyhtiöiden arvostus on suorastaan halpaa verrattuna joukkorahoitusalustoilla operoiviin nakkikioskeihin. Suurin osa yrityksistä on raskaasti tappiollisia ja uusia anteja saatta olla edessä. Sijoittaja antaa rahansa lupausten ja unelmahötön varassa. Vain aniharva alkuvaiheen yritys pystyy myöhemmin listautumaan pörssiin tai tulee ostetuksi. Sitä ennen sijoituksesta ei luultavasti pääse mitenkään eroon. Silti lottohullut suomalaiset työntävät rahansa näille yrittäjille, vaikka tuoton ja riskin suhde on sijoittajalle hyvin epäedullinen.

  3. Vertaislainat

    Kukaan täysjärkinen ja raha-asioistaan huolehtiva ihminen ei varmasti ota sikahintaista pikavippilainaa itselleen, joten lainaajien maksukykyä voi hyvällä syyllä epäillä. Välittäjänä toimiva yritys on nerokkaasti siirtänyt luotonannon riskit piensijoittajalle, joka esimerkiksi 10% tuottolupausta vastaan lainaa rahaa henkilölle, jolle ei ikinä antaisi kasvotusten euroakaan. Tuoton ja riskin suhde on tässäkin surkea. Tosielämän esimerkki löytyy Tarina vaurastumisesta -blogista, jossa suuri osa lainoista oli päätynyt perintään tai ulosottoon. (Kaikki edellä kirjoitettu pätee myös p2p-yritysluottoihin.)


Jos joku romahdus markkinoilla lähiaikoina tapahtuu, ennustan sen olevan Bitcoin.

Listaamattomien yritysten osakkeet eivät romahda mihinkään, koska niillä ei ole markkinoita, joissa niistä pääsisi eroon. Sijoittajat joutuvat nielemään tappiot kaikessa hiljaisuudessa. Joukkorahoitus on ideana hyvä, mutta käytännössä siellä pyytävät rahaa sellaiset yritykset, joilla on vaikeuksia saada rahoitusta muualta. Siksi suhtaudun joukorahoitukseen hyvin kriittisesti enkä ole löytänyt sieltä houkuttelevia sijoituskohteita. Vaikka yrityksellä olisi hyvä liikeidea, osakeanti on usein pilattu liian kovalla arvostuksella.

Vertaislainaus on tarjotuilla koroilla huono diili sekä lainaajalle että lainanantajalle.


5 comments:

  1. Eihä noihin mainitsemiisi kohteisiin tosiaan koko omaisuuttaan kiinni kannata laittaa. Mukana kannattaa olla silti ihan mielenkiinnosta ja hajautuksen vuoksi - kyllä oman vähäisen Bitcoin-kokeiluni vielä realisoimaton liki 1000% tuotto muutamassa vuodessa pääsi yllättämään, kun pidin jo ostohetkellä sitä aika arvokkaana. Katson sitten vaikka 10 vuoden päästä onko vähäinen sijoitukseni kadonnut bittiavaruuteen vai nousu jatkunut samaa vauhtia, jolloin voisin ostaa tuotolla vaikka kivan huvilan etelästä ;-) Voi olla, että silloin verottajakin jo BT:stä kiinnostuu ...
    Vertaislainoihin sijoitin vuosi sitten myös, tuotto ollut vajaat 11% kun en hyväksy riskipitoisimpia lainaajia Fellow Financessa. Ja melkoinen käteiskassa mulla on parempia sijoitusaikoja odottamassa Norwegian Bankissa ja TF-Bankissa kuten myös aiemmin Nordaxissa, joiden moraali ei mielessäni paljon poikkea vertaislainauksesta - kaikki nuo myöntävät edelleen jonkinmoisia pikavippejä kiskurikorolla. Sijoittana saan paremman puutteessa noistakin aivan eri luokan talletuskoron kuin kotoisista pankeistamme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiedän, tuottoa on tähän asti tullut sekä bitcoinista että vertaislainoista, mutta mielestäni niissä molemmissa riskin ja tuoton suhde on heikko. Itse pysyn kaukana.

      Mitä Bank Norwegianin talletustiliin tulee, näen sen eri tavalla. Ensinnäkin lainakanta on valtavan paljon suurempi ja pörssiyhtiölle defaulttien määrä on julkista tietoa joka osavuosikatsauksessa. Jos siis homma alkaa mennä pieleen, sijoittajalla on mahdollisuus nostaa rahansa pois. Lisäksi varat ovat Norjan talletussuojan piirissä, joten Norwegiania voi pitää lähes riskittömänä talletuksena.

      Delete
  2. Ei kai se Bitcoin mikään kupla voi olla kun olen siinä itsekin pienellä possalla mukana :D

    Oletko tutustunut kirjoitukseeni Mintos vertaislainapalvelusta? http://www.osinkokuningas.com/2017/08/vertaislainauksen-riskit.html

    ReplyDelete
  3. Moi! Kiitos maininnasta. Korostan, että sijoitukseni Fixuraan oli kokeilu, jonka perusteella en voi suositella suoria vertaislainoja kenellekään. Luottotappiot ja viimeistään verot (ei verovähennyksiä luottotappioista ja koroista 30 % vero) kääntävät yhtälön mahdottomaksi.

    Sen sijaan, osakesijoitukset vertaislainausta harjoittaviin yhtiöihin ovat toimineet toistaiseksi hyvin. Suurella riskillä saa kuukausittaista rahavirtaa korkealla tuotolla ja matalalla veroasteella. Esimerkiksi OPR-vakuus Oy:n talouslukuja tarkastellessa, voi nähdä, että yhtiöllä on hyvät edellytykset osingonmaksuun. Pienlainojen sääntely valtion toimesta voi toki tuhota bisneksen hyvin nopeasti ja yleisen taloustilanteen voimakas käänne huonompaan voi lisätä luottotappiota voimakkaasti. Ne lienevät suurimmat riskit, joita pitää silmällä.

    ReplyDelete